Nagelproblemen

 


Nagelproblemen

Nagelproblemen kunnen een lelijke streep door de rekening betekenen. Iedereen die graag mooie, gezonde, nagels heeft, al dan niet voorzien van kunstnagels, zal nagelproblemen willen voorkomen. Maar nagelproblemen kunnen bij iedereen toeslaan. Welke nagelproblemen komen het meest voor?

Een veel voorkomende kwaal is schimmel. Vooral bij het dragen van kunstnagels kan dit euvel zich voordoen. Oorzaak is meestal een gebrekkige hygiene bij het aanbrengen van de nagels. Wanneer dezelfde vijlen, buffers en dergelijke worden gebruikt voor verschillende klanten, zonder dat deze insrumenten afdoende worden ontsmet, bestaat de kans op kruisbesmetting.

Andere nagelproblemen, die zich voordoen bij de natuurlijke nagel, zijn o.a. de kalknagel, die ook door een schimmel wordt veroorzaakt.

onychomycosis

Kalknagel (onychomycosis)

Symptoom van een andere aandoening

Verder verraden bepaalde ziekten zich ook via de nagels. Natuurlijk is lang niet altijd sprake van een onderliggende ziekte of aandoening maar door de symptomen tijdig te onderkennen kun je veel ellende voorkomen als er wel een ziekte in het spel is. Het gaat dan om o.a. de volgende nagelproblemen:

  1. Afgebrokkelde nagels, gespleten nagels of broze nagels: komt het niet door veelvuldig contact met water en schoonmaakmiddelen dan is er misschien een schildklieraandoening
  2. Bleke nagels of witachtige nagels: er zou bloedarmoede in het spel kunnen zijn of zelfs een leverziekte of hartfalen. Let wel: dit zijn hoge uitzonderingen, maar het is mogelijk.
  3. Blauwe nagels of blauwachtige nagels (die niet veroorzaakt zijn doordat de vinger klem heeft gezeten) kunnen duiden op zuurstofgebrek in het lichaam en dus op een longprobleem.
  4. Geribbelde nagels: wellicht psoriasis of artrose.
  5. Witte nagels, vooral in combinatie met gelige vingers kunnen wijzen op een leveraandoening
  6. Gele nagels die dik brokkelig zijn: kalknagels, een schimmereffectie
  7. Opgezette nagelrand: waarschijnlijk een ontsteking in de nagelrand en in zeldzame gevallen de huidziekte lupus.
  8. Donkere lijnen onder de nagels: Dit zou huidkanker kunnen zijn. Direct naar de huisarts dus!

Als je last hebt van één van bovenstaande nagelproblemen moet je deze laten beoordelen door een arts en zonodig laten behandelen. Gedurende die tijd kun je over het algemeen je nagels beter niet lakken. Dit zal ook doorgaans niet voor de hand liggen omdat de nagels er slecht uitzien en lakken het er niet beter op maakt.

Gelukkig zijn de meeste nagelproblemen goed te behandelen en zijn de nagelproblemen die eigenlijk meer symptomen zijn van een onderliggende aandoening eigenlijk een zegen, omdat ze het mogelijk maken deze aandoening vroegtijdig te ontdekken en te behandelen.

Dames Image Banner 728 x 90

Nail Art Fun

Heb je zelf mooie foto's? Een leuk idee, techniek of ontwerp? Mail naar nailartfun1@gmail.com dan plaats ik ze hier met je naam of website.

Tweeten

-

-